Jack Russell Terrier, Croatia

JACK RUSSELL TERRIER

Standard br. FCI 345 /08.06.2001./ GB

Porijeklo : Engleska.

Zemlja razvoja: Australija.

Upotreba: Dobar radni terijer sposoban da se prikrada. Izuzetan pas za pratnju.

Povijest: Jack Russel terijer je nastao u Engleskoj tijekom 19. st. zahvaljujuci naporima velecasnog Johna Russella. On je razvio vrstu foksterijera koja ce odgovarati nje govim potrebama, odnosno psa koji ce trcati s njegovim lisicarima i prikradati se kako bi istjerao lisice i drugu divljac iz njihovih jazbina. Razvila su se dva varijeteta sa u osnovi slicnim standardima, osim razlika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije. Vii pas, zdepastije grade poznat je kao Parson Russell terijer, dok je nii, neto izdueniji pas poz­ nat kao Jack Russell terijer.

Opci izgled: Snaan, aktivan, okretan radni terijer snanog karaktera, elasticnog tijela srednje duine. Njegovi ustri pokreti su u skladu s njegovim otroumnim izrazom. Kupiranje repa se moe izvriti po elji, a krzno moe biti glatko, otro ili izlomljeno.

Proporcije: Ukupna duina psa je veca od njegove visine. Dubina tijela od grebena do grudi treba biti jednaka duini prednje noge od laktova do zemlje. Obim iza laktova treba biti oko 40-43 cm.

Karakter i narav: živahan, okretan i aktivan terijer, otroumnog, pametnog izraza. Hrabar i neustrašiv, prijateljski nastrojen, ali nenapadno samouvjeren.