Ivica Olic

Karijeru započinje u brodskoj Marsoniji gdje igra od 1996. do 2001., s pauzom 1998./99. kada je u berlinskoj Herthi. 2001. prelazi u NK Zagreb s kojim osvaja prvenstvo, pa u 2002. u Dinamo Zagreb s kojim također osvaja prvenstvo, a 2003. kupuje ga CSKA Moskva. Sa moskovskim CSKA osvojio je tri prvenstva, dva Kupa, jedan Superkup i Kup Uefe. U polusezoni 2006./07 potpisao je ugovor na dvije i pol sezone sa njemačkim HSV -om. Iste polusezone spasio je klub od ispadanja u drugu ligu. U sezoni 2007./08 postaje nezamjenjivi u prvoj postavi HSV - a gdje efikasno para protivničke mreže, a strijelac i prvog hattricka u povijesti kluba. 1. lipnja 2009. prelazi u minhenski Bayern. U Ligi prvaka 2009./2010. napokon dokazuje da spada u najbolje nogometaše današnjice. Na utakmici polufinala između Lyona i Bayerna 27. travnja 2010. zabija hat-trick i uvodi Bayern u finale Lige prvaka nakon 9 godina čekanja, od finala 2001. kad je Bayern pobijedio španjolsku Valenciu Zanimljivosti [uredi]
Olić je 3. rujna 2006. bio suspendiran iz reprezentacije zbog noćnog provoda u disko klubu za vrijeme priprema uoči kvalifikacijske utakmice s Rusijom. Zajedno s Balabanom i Srnom kažnjen je s 30.000 kn.

Strijelac je prvog i jedinog hattricka u dosadašnjoj povijesti HSV-a.

Iako kao igrač posjeduje osobine koje izražavaju agresivnost u igri nije igrač koji je agresivan prema suparničkim igračima niti je incidentan ali je u siječnju 2009. na prijateljskoj utakmici između HSV-a i Hoffenheima udario Carlosa Eduarda[1] igrača suparničke momčadi. Carlos Eduardo igrač koji je inače poznat po grubosti je Ivicu Olića je prije incidenta više puta grubo zaustavio uz očigledan prekršaj ali je sudac propustio kazniti Carlosa Eduarda zbog toga što se radilo o prijateljskoj utakmici. Nakon što je još jednom nepropisno zaustavljen "laktarenjem" Olić je izgubio živce i više puta rukom udario Carlosa Eduarda nakon čega mu je sudac dodijelio crveni karton. Olić je nakon ovog incidenta dobio potporu svog trenera i suigrača kojima je bilo očito da je isprovociran do krajnje granice tolerancije.

Ivica je reprezentativac koji drži rekord po broju izmjena, 31 put je zamijenjen (najviše od svih, 2. je Milan Rapaić s 29 izlazaka iz igre), a 27 puta je ušao u igru (drugo mjesto iza Jerka Leke s 40 ulazaka u igru).