Trance Croatia Rijeka

Trance Grupa


Trance (fon. trans) je podvrsta elektronske plesne glazbe nastala na prijelazu iz 1980ih u 1990e.

Glazba je okarakterizirana tempom od 130 bpm do 160 bpm, koristi ponavljajuće melodične sintisajzerske dionice, nagle promjene glasnoće ili prekide. Ponekad sadrži i vokale, ali tekstovi su u većini slučajeva jednostavni ili se sastoje od ponavljajuće fraze. Trance je nastao kao kombinacija techno i house glazbe. Kako se trance glazba često pušta u noćnim klubovima, može se smatrati i oblikom klupske glazbe.

Trance je nastao u njemačkim klubovima ranih 90ih godina, a upravo jedan njemački grad - Frankfurt - često se navodi kao mjesto gdje je cijela priča i započela. Pod pionire ove vrste spadaju izvođači kao što su DJ Dag, Oliver Lieb i Sven Väth. Rani trance dijelio je mnoge sličnosti s technom, u smislu tempa i ritmičke strukture. No trance je sadržavao i melodičnu strukturu koja je izvorno pripadala tadašnjem house žanru. Ranu fazu trancea možemo okarakteriziriati kao glazbu s "hipnotizirajućim efektom", kvalitetnom melodijom te ponavljajućom ritmičkom strukurom.

U isto vrijeme, dakle ranih 90ih godina, glazbena revolucija odvijala se i u Goi (Indija) gdje uskoro nastaje goa trance. Ubrzo nakon, slijedi i profilacija umjetnika kao što su Gil, Eat Static, Doof i Man With No Name.

Sredinom 90ih godina pojavljuje se progressive trance i postaje jednim od dominantnijih oblika plesne glazbe. Taj se pravac više oslanjao na bas i glavnu melodiju, odbacujući pritom ponavljajuću i hipnotizirajuću strukturu trance žanra. Trance je bio oštriji od housea, melodičniji od techna i više umirujuć od drum'n'bassa, stoga ne čudi što je u trenu postao vrlo popularan. Neki od DJ-eva koji su sudjelovali u stvaranju ovog žanra napuštaju ga sredinom i krajem 90ih godina te prelaze na progresivniji zvuk (Sasha, John Digweed).

Neki od najznačajnijih predstavnika trance glazbe su Cosmic Gate, Simon Posford, Tiësto, Paul van Dyk, Paul Oakenfold, Nic Chagall, Ferry Corsten, Armin van Buuren, Above & Beyond, Jonas Steur, John Askew, Marco V., 4 Strings, Sander van Doorn, Smith & Pledger, Johan Gielen, Celec, Ersa, Fred Baker, Conjure One, Andain i Delerium.