гр.Кубрат (Kubrat)

История

Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 година. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци и оставил само един. Местните жители и хората от околните села трябвало да купуват с медни пари водата от кладенеца. Затова и селището било известно като Балбунар (Меден кладенец).
На километър и половина източно от Кубрат, в местността Янката, се намира балбунарската селищна могила. От направените разкопки става ясно, че около могилата е имало селище преди повече от 4000 години. През VII век народностният състав бил славяно-български. Селището просъществува до падането на България под османско иго (началото на XIV век). На негово място е създадено от пришълци село Балбунар. Първите къщи са разположени около Медния кладенец, сега кубратски площад.
През 1890 г. в Балбунар се открива основно училище, а на 4 май 1891 се учредява читалище „Кирил и Методий“.
При избухването на Балканската война в 1912 година двама души от Балбунар са доброволци в Македоно-одринското опълчение.[1]
Балбунар приема новото си име през 1934 г. — на прабългарския ювиги кан Кубрат, известен в българската история със своя мъдър завет към синовете си: да са единни, за да не може някой да ги сломи, както не могат лесно да се пречупят лозовите пръчки, вързани в един сноп.
Най-забележителните придобивки на Кубрат до 1940 година са две мелници, две даракчийници и една маслобойна. Главният поминък на населението е земеделие, скотовъдство, дърводобив, тухларство, търговия с бакалски и манифактурни стоки. През 1945 г. се основава ТПК, която обединява всички дребни занаятчии. Открити са отдели за шивачество, обущарство, сарачество, коларожелезарство, дървообработване и други.
През 1949 г. село Кубрат е обявено за град.

Население : 8 324
Землище : 56,846 km²
Надм. височина : 201 m
Пощ. код : 7300
Тел. код : 0848
МПС код : РР (Рз)


Вероизповедания

Източноправославно християнство и ислям.
Към настоящия момент от 1980 г. функциите на свещеник изпълнява ставрофорният свещеноиконом Евгений Стоянов Дечев.


Обществени институции

СОУ „Христо Ботев“
ОУ „Христо Смирненски“
Професионална гимназия
Общински детски център
Читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ — Читалището е учредено на 11 май 1891 г. от група ентусиасти, начело с мировия съдия Иван Чунчев. Първата читалищна сграда е построена през 1923 г.


Природни и архитектурни забележителности

Градският парк Омол [1] е създаден през 1962 год. и съхранява в границите си ценно разнообразие от растителни видове. Той заема площ от 21 дка. В парка се срещат над 50 вида растителни видове от които 33 са дървета и храсти (бял бор, чер бор, кипарис, хемикипарис, туя, тис, черна мура, ливански кедър, смърч, чинар, златен дъжд, явор, топола, маклура, акация, конски кестен, копривка, гинко билоба, полски ясен, шестил, бреза, върба, див рошков, липа, орех и други ), които не могат да се видят на друго място в града. Дивият рошков е единственият защитен растителен вид на територията на града и предизвиква вниманието на средношколците и любителите на природата. В клоните на дърветата и храстите гнездят различни видове птици: сойка, обикновен славей, голям пъстър кълвач, лястовица, дрозд, кос, врабче и гугутка. От бозайниците се срещат катерицата.
Театри и музеи [редактиране]
Събраното и съхранено от родолюбиви българи историческо наследство на града и района оформя музейна сбирка подредена в къщата на Петър Иванов — Комитата, участник в четата на Таньо войвода.


Спорт

Градът има футболен отбор на име ФК Кубрат, играещ в Североизточната „В“ футболна група.
На 10-ти Февруари 2011 г., сумата от 7,071,231.40 лв. е спечелена с обикновен фиш, пуснат в гр. Кубрат. Това е най-големият джакпот в историята на Българския спортен тотализатор в играта 6/49.


Редовни събития

Панаирът се провежда за период от 1 седмица около 24 май — денят на Кубрат.
Всяка година градът е домакин на турнири по хандбал между отбори на училищата от цялата страна. Младежкият отбор по хандбал „Кубрат“ неведнъж е печелил призови места на регионално и национално равнище.
Конкурсите за красота — Агенция „Визаж“, съвместно с община Кубрат, всяка година провежда конкурс за Мис „Кубрат“ от веригата конкурси „Мис България“.
Конкурс „Медни гласчета“ - за млади изпълнителни на български песни. Провежда се ежегодно от община Кубрат, в последната десетневка на месец май. Конкурсът е под покровителството на Лили Иванова.


Личности

Родени в Кубрат
Лили Иванова (р. 1939), естрадна певица
Янко Михов, (р. 1954), енигматик и издател
Иван Чунчев, мирови съдия, на 11 май 1891 г. заедно с група ентусиасти основава читалище „Св. Св. Кирил и Методий“
проф. Стефан Гайдарджиев
Христо Иванджиков - Маестрото, учител по музика, музикант и ръководител на духова музика, училищни и градски оркестри и хорове. Роден на 13 януари 1909 в Горско Сливово, Ловешка област
Петър Иванов — Комитата
Петър Йовчев (политик), (1904-1983)
Йордан Димитров, македоно-одрински опълченец, 1 рота на 9 велешка дружина, носител на кръст „За храброст“