Φ.Ε. ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ( PHILARMONIC SOCIETY "MANTZAROS" CORFU -GREECE

Ετος ιδρυσεως 1890. Η 2η σε αρχαιοτητα Φιλαρμονικη της Κερκυρας. Πρωτη εμφανιση στην Λιτανεια του Αγιου Σπυριδωνα την πρωτη Κυριακη του Νοεμβριου
(πρωτοκυριακο) στις 4/11/1890. Τον Μαρτιο του 1896, η Φιλαρμονικη ''Μαντζαρος'' ελαβε προσκληση και μετειχε των εκδηλωσεων που ελαβαν στην Αθηνα για τους πρωτους Ολυμπιακους αγωνες, μετα την αναβιωση του θεσμου. Το 1987 η Φιλαρμονικη λαμβανει το βραβειο της Ακαδημιας Αθηνων. Η παρουσιαση της ειναι ανελλιπης στις εθνικες καθως και θρησκευτικες τελετες του νησιου.
Εμφανίζεται πρώτη φορά ως "Ψυχαγωγικός Συνεταιρισμός Εν Κερκύρα'΄στα 1888.
Στις 8 Νοεμβρίου 1890 αλλάζει ονομασία σε "Μουσικό Σύλλογο Μάντζαρος" για να αλλάξει ξανά -και οριστικά- στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου μήνα σε "ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ".
ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:
Λεωνίδας Βλάχος (Πρόεδρος), Στέφανος Κοσκινάς (Αντιπρόεδρος), Αναστάσιος Ζερβός (Γραμματέας), Σπυρίδων Τοπάλης (Ταμίας), Νικόλαος Πετσάλης (Επιμελητής), Αριστείδης Μαρίτζας (Ελεγκτής), Γεώργιος Καμηλιέρης (Αποθηκάριος).
Η 4η Νοεμβρίου 1890 ήταν το Πρωτοκύριακο και η καθιερωμένη Λιτάνευση του Σκηνώματος του Πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος.
Τη μέρα αυτή η νεοιδρυθείσα Φιλαρμονική Μάντζαρος έκανε την πρώτη της εμφάνιση, μεταβαίνοντας από το κτίριό της στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Το πρώτο μουσικό κομμάτι που παίχθηκε δημοσίως ήταν το εμβατήριο "Κέρκυρα" του Γεωργίου Σαμαρτζή, ζωγράφου και μουσικοσυνθέτη, ο οποίος ανακηρύχθηκε παμψηφεί από τη Γενική Συνέλευση των μελών Ιδρυτικό Μέλος.
Το βράδυ της ίδιας μέρας έδωσε την πρώτη της συναυλία στο "Πάρκο" που δεν ήταν όπως σήμερα, αλλά απλώς ένα κυκλικό βάθρο χωρίς στέγαστρο.
Η "Μάντζαρος" μέχρι το 1903 είχε τα πηλίκια ως βασικό κάλυμμα κεφαλής. Το 1903 αποκτήθηκαν τα κράνη, σε λευκό μεταλλικό χρώμα, διακοσμημένα με λοφίο από λευκά και μπλε φτερά.
Επίσης το πάνω μέρος της στολής αρχικά ήταν μονόκουμπο, αν και γρήγορα έγινε διπλόκουμπο όπως το ξέρουμε σήμερα. Ο γιακάς είχε αρχικά τα μονογράμματα "Φ" και "Μ" και μετά αντικαταστάθηκε με τη γνωστή λύρα.