Δαφνώνας Ξάνθης - Dafnonas Xanthi

Στο 32ο χλμ. της εθνικής οδού Ξάνθης-Δράμας βρίσκεται ο Δαφνώνας (υψ. 160 μ.) που απλώ­νεται βόρεια και νότια του δρόμου, κοντά στον Νέστο, σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση

Πριν από την ενοποίηση όλων των Κοινοτήτων στον Δήμο Σταυρούπολης, αποτελούσε την Κοινότητα Δαφνώνα. Στο χωριό εγκαταστάθηκαν το 1924, μετά την αναχώρηση των Τούρκων κατοίκων πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη την Ανατολική Ρωμυλία και αργότερα από τον Πόντο και τη Σμύρνη. Από τα παλιά σπίτια του γνωστού αρχιτεκτονικού τύπου της περιοχής ελάχιστα έχουν διασωθεί και αυτά σε άσχημη κατάσταση . Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ο ενορια­κός ναός, υπάρχει όμως και ο ναός του Αγίου Ελευθερίου. Ετήσια πολιτιστική γιορτή είναι τα Δημήτρια που γίνονται στις 27-29 Ιουλίου στην όχθη του Νέστου με συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χώρο στάθμευσης 2.000 αυτοκινήτων, χώρους κατασκήνωσης, κιό­σκια, αισθητικά μονοπάτια κ.ά. έτοιμα να προσφέρουν ευχάριστη διαμονή στους επι­σκέπτες και ιδιαίτερα στους νέους. Ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει τον Δαφνώ­να από τα άλλα χωριά είναι η παρουσία πολλών δέντρων λωτού.

Παρά τη μείωση του πληθυσμού στις αρχές της δεκαετίας του '60, το χωριό δια­τήρησε το ένα τρίτο των κατοίκων που είχε μετά τον πόλεμο. Το 1961 ο Δαφνώνας είχε 831, το 1991 είχαν μειωθεί σε 369 και σήμε­ρα έχει 420. Το χωριό εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ ικανοποιητικά. Ανατολικά του χωριού 800 μ. στο ύψωμα Αμπελώνες (Καρά Μπαγλάρ), πάνω από το Ξερό Ρέμα, υπάρ­χει ελλειψοειδής διαλυμένος περίβολος εσωτερικών διαστάσεων 49X38 μ.

Η επιφανειακή κεραμική χρονολογείται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή.