Ђенерал Драгољуб Михаиловић-Чича Дража

Његова мученичка смрт створила је око његовог имена ореол светог ратника. Временом ће тај ореол бивати све већи, а име Дражино све славније. А који се зову Дражиним нека подржавају Дражу.
Свети владика Николај Велимировић

"Не сумњам ни за тренутак, Зора слободе са Равне горе заблистаће над нашом паћеничком отаџбином" Драгољуб Дража Михаиловић

"Ни под којим условима нећу напустити своју Отаџбину и свој народ. Своју земљу не можете понети на ђоновима ципела"
Драгољуб Дража Михаиловић

„Реч капитулација не постоји у српском језику! Ми капитулацију не признајемо!“
Драгољуб Дража Михаиловић

Драгољуб Дража Михаиловић (рођен 26. априла 1893. године у Ивањици, Краљевина Србија - стрељан 17. јула 1946. године у Београду, ФНР Југославија), био је армијски генерал и начелник штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, као и министар војске, ваздухопловства и морнарице Краљевине Југославије у Влади академика Слободана Јовановића и Влади Др Божидара Пурића, у Другом светском рату. Током Балканских ратова и Првог светског рата Дража је био официр Српске војске у Краљевини Србији. Након Другог светског рата нове комунистичке власти су га на монтираном стаљинистичком процесу осудиле на смрт и после стрељања сахраниле на непознатој локацији. Тренутно се пред Окружним судом у Београду води поступак за његову рехабилитацију.
Михаиловић је један од најодликованијих официра у историји модерне српске државе. Међу најзначајнијим одличјима су Француски ратни крст који му је 2. фебруара 1943. доделио генерал Шарл Де Гол као и одликовање које му је доделио постхумно амерички председник Хари Труман 29. марта 1948. године, Легију заслуга првог степена због организовања и вођења веома важних снага отпора против непријатеља у окупираној Југославији спасавању америчких авијатичара оборених над Југославијом, доприносу савезничкој ствари и помоћи у коначној победи Савезника у Другом светском рату. Осим ових одличја, своју пошту генералу Дражи одали су и амерички председник Ричард Никсон својим писмом од 21. априла 1966. као и градоначелник Лос Анђелеса Том Бредли, који је 17. јул 1986. прогласио за дан сећања на генерала Дражу Михаиловића.