Japansk Spets

Japansk Spets blir ofta tagen för att vara en samojedvalp, vilket man ibland kan tro om japanska spetsen, eftersom den lika tålig som samojeden, men i ett mindre format.
Den älskar att vara med i skog och mark. De flesta japanska spetsar älskar också vatten och kastar sig gärna både i sjö och i närmaste vattenfyllda dike. När vintern kommer älskar den lika mycket att busa och rulla runt i snön.
Den vita pälsen är inte så svår att hålla ren som många tror. Har hunden varit ute och rullat sig i gyttja är det bara att vänta tills det torkat. För när smutsen torkat är det bara att borsta bort det och hunden blir ren och fin igen. Pälsen borstar man 1-2 ggr i veckan och badar när det behövs. Japansk spets fäller i regel sin päls 1-2 ggr/år och då brukar underullen lossna i tussar som är lätta att plocka upp, istället för att ligga på golvet att "skräpa". När hunden börjar fälla är det enklast om man först badar, för att sedan kamma bort den lösa underullen , som kan spinnas till garn och bli varma goa vantar, sockor etc. Desto snabbare man kammar bort underullen, desto snabbare växer den nya ut och man slipper tussarna som ligger på golvet och skräpar.