Orthodox Autocephalous Church of Albania-Supporters

www.orthodoxalbania.org

http://www.pemaejetes.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=121840944657599&ref=ts&fref=ts

https://www.facebook.com/RadioNgjallja?fref=ts

http://klinikaorthodhokse.com/al/?cat=4

Kisha Orthodokse Autoqefale Shqiptare
Περιγραφή Independent Orthodox Church of Albania
Église Orthodoxe Indépendante de l'Albanie
Unabhängig Orthodoxe Kirche von Albanien
Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας
Независимая Албанская Православная Церковь
... Chiesa Indipendente Ortodossa d'Albania
Kisha Orthodokse Autoqefale Shqiptare
独立的阿尔巴尼亚东正教
الكنيسة الأرثوذكسية المستقلة في ألبانيا
独立したアルバニア正教会
Független Az Albán Ortodox Egyház
Onafhankelijke Orthodoxe Kerk van Albanië

Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë

The Orthodox Autocephalous Church of Albania is one of the Eastern Orthodox churches. It is very new. It was created in 1922 by the fathers of the Albanian Orthodoxy Fan Noli, Visarion Xhuvani, and others. The Albanian Orthodox Church is autocephalous, meaning its bishop does not have to answer before any superior clerical authority.

Since its beginning it has had a difficult time. The church suffered during the Second World War, and in the communist period that came after. This became worse after 1967 when Albania was declared an atheist state, and no public or private expression of religion was allowed. After religious freedom returned in 1991, the church has become very active again. More than 250 churches have been created or repaired, and more than 100 clergy being ordained.

The Church currently has four dioceses, Tirana, Durrës and Elbasan; Berat and Kanina; Gjirokastër; and Korçë.


Treva e Shqipërisë së sotme, e shtrirë përgjatë pjesës veriore të bregdetit Jon dhe pjesës jugore të bregdetit Adriatik si dhe në brendësi rreth pjesës perëndimore të aksit të rrugës Egnatia, merrte pjesë drejtpërdrejt në brumëzimet politike e shpirtërore të tri perandorive të njëpasnjëshme: romake, bizantine dhe osmane. Njëkohësisht, u bë objekt sulmesh e plaçkitjesh barbare nga popuj të ndryshëm (hunët, gotët, normanët, serbët, bullgarët, venedikasit etj.), të cilët synonin territorin e saj. Qendrat më kryesore mitropolitane, gjithmonë kishin përbërje shumetnike, me praninë e elementit ilir, helen e romak, por dhe herë pas here me mbetje të tjera pushtuesish të ndryshëm.


1.Nga vitet apostolike deri në vitin 731 –gjenden në Kishën vetadministruese të Ilirikut lindor, nën Vikariatin roman të Selanikut.
2.Nga viti 731 deri në fillim të shek. XI –nën Patriarkanën e Konstandinopojës.
3.Nga fillimi i shek. XI deri në vitin 1767 –shumica e episkopatave gjenden nën Kryepiskopatën Autoqefale të Ohrit.
4.Nga viti 1767 deri në vitin 1937 –nën Patriarkanën e Konstandinopojës.
5.Nga viti 1937 deri në ditët tona –Autoqefale.

--------------------------------------------------------------------------------