Ose Lions

Oroszlányi Sport Egylet

A Múlt...
1990-ben az aggódó kosaras szülők kezdeményezésére alakult meg az Oroszlányi Sport Egyesület, az OSE. Az egyesület célja az volt, hogy szervezett keretet biztosítson a megszüntetett OBSK utánpótlás korú játékosai számára a versenyeztetés és a további fejlodés érdekében. Az akkori önkormányzatban partnerre talált a kezdeményezés. A felnott korosztály az NB II-es bajnokságban utólagos nevezési joggal kapott lehetoséget az indulásra, tekintettel az oroszlányi kosárlabda hagyományaira és korábbi eredményeire.

A rendszerváltozás és az állam előkészítetlen kihátrálása a sport támogatásából egyesületünk életére is hatást gyakorolt.Az egyre csökkeno önkormányzati támogatás és a városi sportkoncepció hiánya miatt éppen az alapveto cél - az utánpótlás nevelés - sérült és került veszélybe. A '90-es évek végére a szigorúan csak a kosárlabdára költheto támogatás mértéke a korábbihoz képest 30%-ra redukálódott, pedig a csapat folytatva a hagyományokat és öregbítette városunk hírnevét. Bajnoki 1. helyezéssel, több ezüst-, illetve bronzéremmel és sikeres kupaszerepléssel bizonyítva ezt.

A jelen...

A jelenleg is folyó NB II-es bajnokság a régiós rendszernek megfelelo területi lefedettség alapján szervezodik. A közép-dunántúli régió megfelel a gazdasági területi beosztásnak. Így Komárom-Esztergom megye, Veszprém és Fejér megye csapataival versenyzünk egy csoportban. érkozéseinken Dunaújváros, Székesfehérvár, Mór, Bonyhád, Várpalota, Tatabánya, Szekszárd csapatai ellen játsszunk. A 2000/1-es évadban, a Magyar Kupában a legjobb 32 csapat közé verekedtük magunkat, túljutva az NB I/B-ben szereplo Pápán, és ahol az NB I/A csoportban helyetfoglaló Soproni MAFC állított meg minket. Tisztes helytállás volt egyedüli NB II-es csapatként a "nagyok" között.

Saját bajnokságunkban a tavalyi évadban ezüstérmet, elotte pedig bronzérmet éro helyezést értünk el. A tavaly elotti helyezésünkkel jogosítványt szereztünk az NB I/B-be történő osztályzón való részvételre is. Sajnos anyagi okok miatt nem tudtunk nevezni és újra lemaradtunk a hon áhított felsobb osztályba jutásról.

Ezzel zárult az ördögi kör a finanszírozás terén. A csapatban csak saját nevelésu, oroszlányi játékosok játszanak teljesen amator státsuzban, mindenféle anyagi juttatás nélkül. Az önkormányzati támogatás csupán a bajnoki mérkozéseken felmerülo költségekre elég. Ahhoz, hogy a jelenlegi szakmai színvolnalat tartani tudjuk a legolcsóbb megoldás, hosszútávon egy jól szervezett utánpótlás centrum ismételt felépítése lenne.

Amit Szeretnénk...

Háttérként szükséges egy szponzori támogatási rendszer kiépítése. Ennek érdekében 2001 decemberében bejegyzésre került az "Oroszlány és környéke kosárlabda sportjáért alapítvány". Ez a szervezet a város kosárlabda életével kapcsolatos szakmai, szellemi és eszközbeli feltáételek megteremtését illetve minosítésének javítását hivatott támogatni. Szeretnénk a tavaly beindított Városi Kosárlabda Bajnokságot is tovább fejleszteni ahol évrol évre egyre több csapat indult el. Idén már tatai csapat is nevezett és volt érdeklodés a megyeszékhelyrol is. Az utánpótlás nevelést a meglévo három általános iskola és két középiskola bevonásával képzeljük el. Az OSE biztosítaná az edzoi hátteret és a korosztályos bajnokságban a versenyeztetést. Az iskolákból kerülnének ki az utánpótlás-játékosok, esetleg az edzések helyszíneit, a kosárlabdát be kell vinnünk újra az iskolák mindennapi életébe. Jelenleg az általános iskola 5-8. évfolyamaiból szervezett csapattal tudunk mérkozéseket játszani az NB II-es mérkozések elott, ha a vendégcsapat is tud hasonló korosztályos csapatot kiállítani.
A legkissebbek részére muködik egy elokészíto csoport is. Távlati céljainkban szeretnénk a felnott csapattal az NB I/B osztályba feljutni és mind az 5 ütánpótlás korosztályban versenyezni. Az utánpótlás csapatainkat a regionális bajnokságban, székesfehérvári központtal, és a Budapest bajnokságban szerepeltetnénk. Neveznénk az országos korosztályos bajnokságban is. Ezen bajnokságok lebonyolítása tornarendszerben történik, nagy vidéki kosárlabda centrumokban( Zalaegerszeg, Körmend, Sopron, Pécs, Paks, stb..).
Idovel ilyen forduló megrendezésére szándékunkban áll pályázni.

Városunkban az egyik legnégyszerubb csapatsport a kosárlabda. Mérkozéseinket rendszeresen 200-250 nézo látogatja. A hagyományokat szeretnénk méltóképpen folytatni...