Zastava 750, Fiat 600, Abarth FAN CLUB

Fiat 600 as one of the most popular cars in Italy and in Former Yugoslavia, was '' born '' in 1955 when presented in Geneva motor show. At the time very interesting car.
( to be continued in English )

Fiat 600, jedan od najpopularnijh automobila u Italiji i kod nas ( prostor bivse Jugoslavije ) nastao je 1955 godine kada je i zvanicno prikazan na salonu automobila u Zenevi. Za to vreme izuzetno zanimljiv automobil, pre svega stedljiv, kompaktan i sa velikim staklenim povrsinama odmah se izdvojio ispred konkurencije koje istina u to vreme i u toj meri nije ni bilo Prvih 25 primeraka koji su dosli u Jugoslaviju bili su pod nazivom Zastava 600 i sa drugacijim tehnickim resenjima ( ali ne i sustinskim ) od onih koji su se sretali na kasnijim modelima: 750 i 850. Slobodno mozemo reci da je model Zastava 750 izazvao pravu revoluciju u motorizaciji tadasnje Jugoslavije a ujedno i u srcu kasnijih generacija kojima je vrlo cesto to bio i prvi auto. Zastava 750 se tako mogla sresti i u verziji milicijskog vozila, ambulatnog pa cak i postanskog - jednostavno bio je u sirokoj upotrebi. Naravno nisu izostala ni sportska takmicenja u kojima je ovaj malisa postao sinonim za termin Nacionalna klasa u cijoj popularizaciji je kasnije pomogao i istoimeni film. Izuzetno je bitno pomenuti i Austrijskog maga za sportske verzije cija je firma Abarth itekako doprinela popularizaciji ovog vozila na svetskim pistama a pre svega sa modelima Fiat Abarth 850tc, 1000tc corsa, 1000tcr itd.

Danas u Beogradu postoji udruzenje ljubitelja Fica, koje cesto organizuje druzenja a vrlo je popularan i njihov sajt / forum : gde se svakako mogu ispuniti sve potrebe vezane za nase omiljeno vozilo Ficu. www.nacionalnaklasa.net